Solarni paneli

Solarni paneli koriste se za pretvaranje sunčeve svjetlosti u električnu energiju. Poznati su još i kao "solarni moduli" i „fotonaponske ćelije“.

Gdje se koriste solarni paneli?

Mogu se koristiti za različite svrhe, kao sustavi daljinskog napajanja, očitavanja i telekomunikacijsku opremu, čak se koriste i u obliku solarnih ćelija i u kalkulatorima. I naravno, za proizvodnju električne energije u stambenim i komercijalnim solarnim električnim sustavima, kao što je na primjer Googleovo sjedište u Kaliforniji.

Kako rade solarni paneli?

Solarni paneli sastoje se od nekoliko pojedinačnih solarnih ćelija. A solarne ćelije sastavljene su od slojeva: silicija, fosfora (koji daje negativan naboj) i bora (koji daje pozitivan naboj).

Solarni paneli apsorbiraju čestice energije (fotone) i na taj način pokreću električnu struju. Energija generirana iz fotona koji udaraju u površinu solarne ploče omogućuje elektronima da budu izbačeni iz svojih atomskih orbita. Oni su tako pušteni u električno polje koje generiraju solarne ćelije koje zatim povlače te slobodne elektrone u usmjerenu struju. Cijeli ovaj proces poznat je kao fotonaponski efekt.

Koliko struje proizvede solarni paneli?

Kućni sustavi solarnih panela obično imaju kapacitet između 1 kW i 4 kW. Kada je izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti, tipična kućna solarna ploča proizvodi oko 300 vata u jednom satu. To znači da u normalnom danu tijekom ljeta može proizvesti oko 3 kWh energije.

Koliko je kilovata potrebno za održavanje kuće?

Mala kuća u umjerenoj klimi troši oko 200 kWh mjesečno, dok bi veće kuće na jugu gdje klima uređaji čine najveći dio kućne potrošnje energije mogao bi trošiti 2000 kWh ili čak i više. Prosječna kuća u troši oko 900 kWh mjesečno. Dakle, to je 30 kWh dnevno ili 1,25 kWh po satu.

Najbolji solarni paneli?

Naši brendovi solarnih panela uključuju najuglednije proizvođače u poslovanju solarnih panela. Predstavljamo samo najkvalitetnije solarne ploče proizvođača s dokazanim iskustvom u tehnologiji solarnih ploča.

Što se tiče marki panela, obično Jinko, Trina, Longi, LG i Samsung nude najkvalitetnije i najučinkovitije opcije. Svi paneli će imati broj kilovat-sata (KwH) koji je naveden uz njih i pokazuje koliko će kilovata panel proizvesti po satu na suncu. Tipično, što je veći broj, ploča je skuplja. Srećom, ne morate se previše brinuti o kvaliteti panela jer HeneR kao akreditirana solarna tvrtka u tijeku je sa svojim proizvodima i svojim klijentima pruža opcije najviše kvalitete.

Solarni paneli za vikendice?

Solarni paneli neprestano se mijenjaju u veličini, proizvodnji energije i učinkovitosti, stoga je važno znati što je dostupno na tržištu. Vlasnici vikendica obično imaju više preferencija u pogledu izgleda panela nego tehnologije unutar panela. Što se tiče estetike, postoji niz opcija, kao što su crni paneli, plavi paneli, montirani paneli i solarne šindre da spomenemo samo neke.

Koliko struje proizvede paneli?

Kućni sustavi solarnih panela obično imaju kapacitet između 1 kW i 4 kW. Kada je izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti, tipična kućna solarna ploča proizvodi oko 300 vata u jednom satu. To znači da u normalnom danu tijekom ljeta može proizvesti oko 3 kWh energije.

Koliko je kilovata potrebno za održavanje kuće?

Mala kuća u umjerenoj klimi troši oko 200 kWh mjesečno, dok bi veće kuće na jugu gdje klima uređaji čine najveći dio kućne potrošnje energije mogao bi trošiti 2000 kWh ili čak i više. Prosječna kuća u troši oko 900 kWh mjesečno. Dakle, to je 30 kWh dnevno ili 1,25 kWh po satu.

Zašto koristiti solarne panele?

Među svim prednostima solarnih panela, najvažnija stvar je da je solarna energija istinski obnovljiv izvor energije.

Većina vlasnika kuća koristi ih radi uštede na računu za struju. Iako bi ovo mogla biti početna privlačnost prelaska na solarnu energiju, mnogi vlasnici kuća ne shvaćaju i druge prednosti. Kao da na primjer da solarna energija također omogućuje kontrolu računa za struju kao i povećanje vrijednosti vaše imovine. Drugi nefiskalni razlozi za prelazak na solarnu energiju su da smanjuje ugljični otisak i promiče budućnost obnovljive energije.

Koliko dugo traju?

Solarni paneli napravljeni su da traju 25 godina i više. Propadanje je često uzrokovano prljavštinom, peludom i drugim vanjskim čimbenicima, stoga je važno ne zaboraviti očistiti svoje ploče s vremena na vrijeme. Iako će vaše ploče s vremenom postati nešto manje učinkovite, važno je zapamtiti da degradacija neće biti značajna sve do nekoliko desetljeća visokoučinkovite proizvodnje.

Privlače li solarni paneli munje?

Solarni paneli ne privlače munje i ne povećavaju vjerojatnost udara groma. Ima istu vjerojatnost kao da grom pogodi drvo ili bilo koji predmet. Još važnije pitanje koje trebate postaviti je kako možete zaštititi svoje solarne panele od oštećenja uzrokovanih gromom.

Koliko često biste trebali čistiti solarne ploče?

Općenito se preporučuje čišćenje solarnih panela svakih 6 mjeseci do godinu dana kako bi se održala produktivnost, učinkovitost i djelotvornost panela. Međutim, ovisno o tome gdje živite i razini prljavštine i onečišćenja, potreba za čišćenjem može biti češća.

Rade li solarni paneli kad pada kiša?

Fotonaponski paneli mogu koristiti izravnu ili neizravnu sunčevu svjetlost za proizvodnju energije, iako su najučinkovitiji na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Solarni paneli će i dalje raditi čak i kada je svjetlost reflektirana ili djelomično blokirana oblacima. Kiša zapravo pomaže da vaši paneli rade učinkovito ispiranjem prašine ili prljavštine.

O čemu razmisliti prije ulaganja u solarnu energiju?

  1. Količina sunca vaš krov prima? Ima li puno sjene ili je dosta izložen?
  2. Smjer prema kojem je vaš krov okrenut? Krovovi okrenuti prema jugu provode najviše vremena na suncu na sjevernoj hemisferi.
  3. Cijena električne energije? Što je viša cijena električne energije, to ćete više novca moći uštedjeti prelaskom na solarnu energiju.

Saznajte više o sufinanciranju ugradnje solarnih panela