Solarne elektrane

Solarne elektrane pretvaraju sunčevo zračenje u električnu energiju uz pomoć tehnologije. Kako je sunčeva svjetlost dovoljna i obnovljiva, može se koristiti za opskrbu energijom doma i poslovnih prostora.

Razlozi za gradnju solarne elektrane u vašem domu

Iako zahtijevaju ulaganje unaprijed, mogu značajno smanjiti vašu potrošnju energije.

Što je još važnije, u hitnim slučajevima možete opskrbiti svoj dom bez oslanjanja na svoju električnu mrežu. Možete koristiti obnovljivu energiju za proizvodnju električne energije. Proizvedena električna energija može se koristiti za hlađenje, grijanje i mnoge druge svrhe.

Možete koristiti ovu čistu alternativu bez izazivanja zagađenja vode i zraka. Nećete pridonijeti ni globalnom zagrijavanju. Ključna prednost solarne elektrane je što će minimizirati vašu potrošnju energije i znatno uštedjeti na potrošnji energije.

Budući da je sunčeva svjetlost ogromna, nećete imati poteškoća u stvaranju energije za napajanje vašeg doma. Solarne elektrane će sunčevu svjetlost pretvarati u energiju.

Što je solarna energija?

Solarna energija je pretvorba energije iz sunčeve svjetlosti u električnu energiju. Bilo korištenjem fotonapona, koncentrirane sunčeve energije ili kombinacijom. Fotonaponske ćelije pomoću fotonaponskog efekta pretvaraju svjetlost u električnu struju. Sustavi koncentrirane solarne energije koriste leće ili zrcala i solarne sustave za praćenje kako bi fokusirali veliko područje sunčeve svjetlosti na vruću točku.

Poticaji za solarne elektrane 

Europska komisija donijela je 2020. odluku da EU do 2050. postane energetski neovisna i klimatski neutralna. A Hrvatska je na dnu europskih zemalja po iskoristivosti njegove energije.

Osim toga, Fond za zaštitu okoliša jednom godišnje raspisuje natječaj po kategorijama te, ovisno o području, daje poticaje. I to u visini 40, 60 ili čak 80 posto uloženih sredstava na način da refundira troškove.

Sufinanciranje ugradnje solarnih panela

Zarada od solarne elektrane

Ako instalirate solarnu elektranu, morati ćete uložiti unaprijed. Međutim, značajno će smanjiti vašu potrošnju energije. Jedan od najprofitabilnijih poslova u današnje vrijeme. Profitabilnost poslovanja solarne energije trenutno je na vrhu, a to će ostati i u budućnosti.

Povrat investicije bez poticaja može se očekivati u pet do 10 godina, a s poticajima tri do šest, što prvenstveno ovisi o potrošnji.

O čemu razmišljati prije ulaganja u solarnu energiju?

  1. Količina sunca vaš krov prima? Ima li puno sjene ili je dosta izložen?
  2. Smjer prema kojem je vaš krov okrenut? Krovovi okrenuti prema jugu provode najviše vremena na suncu na sjevernoj hemisferi.
  3. Cijena električne energije? Što je viša cijena električne energije, to ćete više novca moći uštedjeti prelaskom na solarnu energiju.